kracht van samen samenmetdebuurt buurtcentrum haarlem 01092015

Verslag bijeenkomst De Kracht van Samen gehouden in Haarlem op 1 september 2015

Verslag bijeenkomst De Kracht van Samen gehouden op 1 september 2015

Op 1 september 2015 organiseerde SamenMetDeBuurt samen met Ruilhandelssysteem Haarlem een avond met het thema de ‘Kracht Van Samen’.

Onder invloed van de economische recessie gaan er banen verloren. Organisaties staan hierdoor onder de druk ze moeten meer doen met minder geld en met minder medewerkers. Het inzetten van een vrijwilliger of trainee in organisaties komt steeds vaker voor. Mensen die hun baan verliezen hebben zien in hun inkomsten terug lopen. Daarnaast hebben zij wel meer tijd om willen ze toch aan de slag met een competenties en vaardigheden. Ze kunnen zich inzetten voor een medemens of voor een organisatie. Wat is het belang van de mens die zich vrijwillig inzet. Verwacht hij een tegenprestatie/een beloning of blijft de vrijwilliger zicht jarenlang belangeloos inzetten. Is een alternatieve munt als ruilobject tussen mensen , naast de Euro, een reële optie. Wat zijn de voor en nadelen van een ‘tegenprestatie’ in welke vorm dan ook.

kracht van samen samenmetdebuurt buurthuis 01092015

kracht van samen samenmetdebuurt buurthuis 01092015

Elly van Santen introduceerde 4 sprekers. AlbertJan Bloemendal docent aan de Hoge School van Amsterdam vertelde ons over ‘disruptie’, en nam de afnemende vraag naar Olie als oorzaak/gevolg van de recessie. Nicole Jansen , vrijwilligers coördinator bij Zorginstelling vertelde over het beleid t.a.v vrijwilligers. Ze vertelde dat deze eigenlijk net zo worden benaderd als betaalde medewerkers. Chris Rabbers vertelde over de Vrijwilligers Centrale Haarlem ( en hoe je vrijwilligers kunt waarderen)  Lya van Arum van Buuv vertelde over het koppelen van burgers aan burgers voor bijvoorbeeld het doen van een klusje voor elkaar. Tenslotte vertelde Remco Trompetter over het Ruilhandelssysteem Haarlem, een lokaal alternatief voor de Euro.

Ongeveer 45 mensen namen deel aan deze succesvolle bijeenkomst. Hierbij wil ik de sprekers en deelnemers nogmaals danken voor hun komst.

Ernst Blok
St. SamenMetDeBuurt

kracht van samen waarderen van vrijwilligers 01092015

kracht van samen waarderen van vrijwilligers 01092015