Zorgen voor je ouders

Zorgen voor je ouders

Mijn ouders zijn overleden toen ik 22 en 32 jaar was. Het verliezen van je ouders op jonge leeftijd heeft wellicht toch een lichtpuntje. Wat mij bespaard is gebleven is het zorgen voor mijn vader en moeder op leeftijd. Ouderdom komt met gebreken. Om mij heen zie ik leeftijdsgenoten met opgroeiende kinderen die daarnaast ook de zorg hebben voor hun ouders. Noem ze mantelzorgers.
Vaak gaat het eerste slechter met de gezondheid met een van je ouders. Dan moet je moeder voor je vader zorgen of andersom. Dan zie je vaak dat je vader of moeder mantelzorger is geworden van de ander. En de volwassen dochter of zoon ( vaak is het de dochter of schoondochter…) wordt dan ‘ mantelzorger ‘ voor beide ouders.

Ga er maar aan staan. Je bent altijd echtgenoot of – kind van – geweest en geen verzorgende, maatschappelijk werker of mental coach. Toch krijg je die verantwoordelijkheid ineens in je schoot geworpen , wat moet je dan doen ? Je zit vaak in het spitsuur van je leven, een drukke baan, opgroeiende kinderen en je hebt zelf ook nog een sociaal leven, bent lid van een vereniging of sportschool. Hoe ga je dat allemaal in je eentje regelen?
Zorgen voor je ouders is een part time baan. Zorgen voor je zieke partner is een full time baan.

Tante wil niet meer naar huis ! Ik zie door de bomen het bos niet meer.

Laatst werd mijn alleenstaande oude tante (achter in de tachtig) met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Na een paar dagen ‘mocht/moest’ ze weer naar huis, maar dat durfde ze niet. Op haar verzoek heeft het ziekenhuis toen ‘ Kort Durend Verblijf’ in een verpleeghuis geregeld. Dat kost niets omdat dit onder de WLZ valt. ( wel betaal je een eigen bijdragen via het CAK  ) .
Ze kon toen ( maximaal) 6 weken bij komen op een eigen kamer in een verpleeghuis in de buurt. Omdat ze bleef zeggen dat ze niet naar huis durfde moest ik de volgende stappen zetten, want na 6 weken moest ze echt weer uit het verpleeghuis. Mijn tante woont zelfstandig in een huurwoning maar durfde dus niet terug naar haar flatwoning. Na enig onderzoek bleven er toen nog 2 opties over. Of ze zou moeten worden opgenomen in een verpleeghuis ( dat valt onder de AWBZ, tegenwoordig heet dat WLZ ) of ze moest verhuizen naar een ‘ aanleunwoning’ in de buurt van een verpleeghuis zodat er altijd zorg in de buurt zou zijn als ze weer last van haar hart zou krijgen.

Verpleeghuis
Wanneer je moet/wil wonen in een verpleeghuis, dan moet je daar een indicatie voor aanvragen bij het CIZ . Omdat mijn tante tijdelijk verbleef in het verpleeghuis heb ik gevraagd of een ambulant verpleegkundige daar mij wilde helpen door contact op te nemen met de huisarts. De huisarts heeft immers al haar medische gegevens en moet ook formulieren invullen. Omdat mijn tante in december kort durend verbleef duurde alles heel lang. Het duurde zo lang dat mijn tante zich weer beter voelde en toch naar huis wilde. Gelukkig voor haar kwam alles goed. Ik ben alleen bang dat ze op den duur gaat vereenzamen, maar ze woont haar hele leven al alleen, dus alleen zijn is ze gewend…

Aanleunwoning
Ik was al bang dat mijn oude tante niet in aanmerking zou komen voor een plaats in het verpleeghuis. Tegenwoordig is het zo, dat je lichamelijk zo slecht moet zijn dat het niet verantwoord is om alleen thuis te wonen, maar met thuiszorg kun je echt heel lang thuis wonen, zo lang dat het tegen de wens is van de oudere, die wil graag naar een ‘ verzorgingshuis / bejaardenhuis’. Helaas bestaat het verzorgingshuis niet meer voor nieuwe cliënten. Er is alleen nog het verpleeghuis, voor de laatste levensfase. Ook wanneer een oudere dementerende is, is dat nog niet direct reden om een plaats te krijgen in het verpleeghuis. Een vuistregel zou zijn dat een oudere die nog in staat is om op de Alarmknop, die om haar hals hangt, te drukken in staat is om thuis te blijven, de hulp komt immers op gang na de druk op de knop.

Vaak heeft het een positief psychologisch effect om te verhuizen naar een andere woning in de buurt van een verpleeghuis. Dat kan bijvoorbeeld een ‘aanleunwoning’ zijn. Deze woningen zijn er wel, ze zijn echter schaars. Wat ik niet wist dat deze woningen niet (meer) in eigendom zijn van het verpleeghuis maar in eigendom zijn van een lokale woningcoöperatie 

InstagramCapture_413da2b5-9053-4800-94fc-18e4c8c5a256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning moet je lid worden van de woningcoöperatie omdat je anders niet op hun website kan zoeken naar beschikbare woningen. Er bestaan geen wachtlijsten meer, iedereen kan interesse tonen in een woning, waarna wordt bekeken of je in aanmerking komt. Je jaarinkomen mag niet te hoog zijn. Wanneer je niet weet wat het jaarinkomen is moet dat bij de belastingdienst opgevraagd worden, die sturen dat dan per brief naar het adres van de oudere. Hallo bent u daar nog ?
Wanneer je , zoals ik in de regio Haarlem woont is de website Mijnwoonservice de enige manier om te zoeken naar een huurwoning. Ik ben lid geworden, dat kost 40 euro per jaar (ik zoek op naam van mijn tante, maar heb mijn adres en e-mail als postadres opgegeven). Een handige tool is dat je je voorkeuren kunt opgeven en dat je dan 1 x in de week de woningen per mail opgestuurd krijgt die voldoen aan je wensen. Wanneer je interesse hebt kun je een mail sturen en wordt je uitgenodigd voor de kijkdag, meestal is de kijkdag voor meerdere geïnteresseerden tegelijk. Na de bezichtiging kun je aangeven of je interesse hebt.
Mijn tante wilde helaas niet mee om te kijken, ze wilde weer naar huis. Ze wist immers wat ze had en wist niet wat ze zou krijgen. Ze zag erg op tegen het verhuizen omdat ze dan haar oude vertrouwde omgeving (op de 7e etage !) kwijt zou raken.
Mijn tante redt zich wel gelukkig. Tegen de tijd dat ze weer in het ziekenhuis komt heb ik nu ervaring op gedaan wat er allemaal komt kijken bij ‘het zorgen voor je ouders’.
De overheid heeft een website voor het ‘ regelen van hulp’ het is wellicht een goede start om u te oriënteren. – RegelHulp 

InstagramCapture_181cf0f4-cafc-432d-8306-66042c743317

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgen voor je zieke ouders of zieke echtgenoot in Haarlem

Tenslotte geef ik u nog enige suggesties wanneer u moet gaan zorgen voor uw zieke ouders of partner en u woont in Haarlem. Een goed vertrekpunt is uw eigen huisarts. Hij kan u tips geven maar kan ook zelf formulieren invullen. Echter huisartsen zijn zelf zeer druk bezet, het kan geen kwaad om zelf op onderzoek uit te gaan.

U kunt langs gaan bij het Loket van de gemeente Haarlem . Er zijn verschillende adressen door de hele stad voor uw vragen, kom vroeg maar reken wel op een lange wachttijd in de wachtkamer.

Zorg zoeken op Google ?

U kunt natuurlijk ook zoeken via Google. Omdat u al snel door de bomen het bos niet meer ziet heb ik voor u een aantal Haarlemse zorgstartpagina’s voor u opgezocht waar u het beste kunt beginnen. Ik moet u aanraden om daarna gewoon een aantal adressen te bellen, mensen wil u echt graag helpen met uw vragen over Zorg. Kunnen ze u zelf niet goed helpen, vraag dan in ieder geval om advies wie u dan wel moet bellen.

Ondanks alle inspanningen om de zorg eenvoudig toegankelijk te maken, blijft het complexe materie. Dat ligt niet aan u, maar aan het feit dat u alles voor het eerst moet uitzoeken!
Dus maak aantekeningen op uw kladblok, met wie heeft u gesproken en wat is er afgesproken. Dit geheugensteuntje heeft u straks echt nodig !

Ernst Blok

Ernst Blok werkt voor  Stichting SamenMetDeBuurt in Haarlem

 

Zie ook :

Handige tips om Zorg en ondersteuning zoeken in Haarlem

Tandem Mantelzorg ondersteuning Haarlem

Haarlem, GemeenteLoket voor zorg en welzijn:

Sociale wijkteam
Elke wijk in Haarlem heeft een eigen Sociaal Wijkteam. U kunt ze om advies vragen stellen over gezondheid, zorg, jeugdzorg maar ook over Inkomen, geld en uitkeringen. Aarzelt u niet om hulp te vragen. Dat doet u door een mailtje te sturen naar het wijkteam in uw eigen buurt.

Gemeente Haarlem en Zorgadressen

Een sociale kaart van Haarlem in Excel ( .xls )
Handige adressen voor ouderen in Haarlem.
U aangeboden door buurthuis, buurtcentrum SamenMetDeBuurt in Haarlem Schalkwijk Meerwijk

Goedkoop en gezellig warm eten voor ouderen in Haarlem

 

WP_20150424_14_30_49_Pro