martin van delden hangplek container haarlem meerwijk schalkwijk april 2015

Buurthuis SamenMetDeBuurt is èèn jaar. Een succesvol Haarlems burgerinitiatief

Haarlem, 27 mei 2015

 

 

Buurthuis SamenMetDeBuurt is èèn jaar.  Een succesvol Haarlems burgerinitiatief.

Het buurthuis SamenMetDeBuurt uit Haarlem Schalkwijk bestaat deze  maand  èèn Jaar.
Het burgerinitiatief kwam in april 2014 van ThuiszorgInHolland, een thuiszorgorganisatie uit Haarlem Schalkwijk. Al snel haakten veel bewoners als vrijwilliger aan. Ouderen komen voor een kopje koffie en een praatje. Anderen onderhouden de tuin of werken in de moestuin. Het buurthuis draait nog zonder subsidie en moet daarom creatief omgaan met de beschikbare middelen. Wel kreeg het buurthuis een bijdrage van de gemeente Haarlem voor het opzetten van de buurtmoestuin.

Ernst Blok, een van de initiatiefnemers van de stichting vertelt: “Wij zitten in een prachtig oud schoolgebouw met een tuin op de Bernadottelaan 140. Het gaat om leegstandsbeheer. Wij huren samen met Stichting De Brug, een Marokkaanse zelforganisatie. Het buurthuis werkt uitsluitend met vrijwilligers, niemand staat hier op de loonlijst”.

Elke donderdagavond 17.30 uur koken wij door en voor de buurt. Een groep van 25 ouderen eet al een jaar elke week bij ons, al komen de meesten vooral voor de gezelligheid. SamenMetDeBuurt stelt haar gebouw ook beschikbaar voor groepen werkzoekenden zoals ‘HetIsNetwerken’ uit Haarlem en ‘DeBroekriem’. Deze organisaties geven workshops over het vinden van een nieuwe baan of het starten als ZZP-er. Ook zijn er regelmatig stagiairs Zorg &Welzijn te vinden die volledig meedraaien in het weekprogramma.

Het team van het buurthuis gaat regelmatig met een groepje senioren een ochtendje weg met een gehuurde bus, naar de bollenstreek, een groot tuincentrum of naar een Museum.

De openingsdagen zijn Dinsdag en Donderdag. Voor meer informatie kijkt op www.samenmetdebuurt.nl , op Facebook of bel 06 – 1866 7642