zzp haarlem schalkwijk buurthuis samenmetdebuurt

De Kracht van Samen

De Kracht van Samen

Zijn wij het verleerd wat het is om Samen te zijn. Waarom samen als je het net zo goed alleen kan. Alleen, dan gaat alles lekker snel, heb je geen meningsverschillen omdat je eigen ideeën en aanpak toch vaak de beste is. Als je dat toch goedkeuring en erkenning nodig hebt dan heb je altijd nog Whatsapp, Snapchat of Facebook. Die staan 24/7 beschikbaar voor iedereen.
’Als je snel wilt gaan, ga alleen, als je ver wilt gaan, ga samen’

Was het maar waar dat een mens geen anderen nodig heeft? Samen gaat wellicht wat langzamer, kost meer overleg en je riskeert het bijstellen van je eigen visie en uitvoering. maar het resultaat van ‘samen’ is vaak beter dan wanneer je het helemaal alleen doet. Achter de bestseller Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. Ze schrijven samen onder deze Pseudoniem. Het ict bedrijf Hewlett Packet is begin 1900 opgezet door 2 ingenieurs , de heer Hewlett en de heer Packet. Ze huurden samen een garage om technische zaken uit te vinden en in elkaar te knutselen. De eerste 10 (!) jaar waren ze overigens niet erg succesvol met hun uitvindingen en gingen nog een keer failliet. Wellicht dat het geholpen heeft dat ze ook wat mensen in loondienst namen !

Samen, gunnen, vertrouwen. Het zijn oeroude waarden die we met zijn allen een beetje uit het oog zijn verloren. De maatschappij vandaag de dag is sterk geïndividualiseerd. Je wordt geacht je eigen studiekeuze te maken, je eigen baan te vinden of je eigen ZZP bedrijf op te zetten als er weinig kansen op de arbeidsmarkt zijn. Als je ziek bent moet je je eigen medicijnen en fysiotherapie betalen. Wanneer je regering je land failliet laat gaan, denk maar niet dat een ander land je blijft helpen. Wanneer je weduwe wordt dan moet je zelf je leven weer op pakken. Inlevingsvermogen, elkaar ondersteunen, een helpende hand bieden, op elkaars kinderen passen. Dat is toch wat ze vroeger in een dorp deden of in de kerk of op de sportvereniging ? Onze overheid heeft de afgelopen 50 jaar voor elk probleem, of gebrek aan geluk, wel een oplossing op de plank liggen.

Onder druk wordt echter alles vloeibaar. De economische recessie hakt er sinds 2008 flink in. Het gaat minder goed met de bedrijven, daarom komt er minder belastinginkomsten binnen bij de overheid. Als gevolg daarvan wordt er zowel door bedrijven, instellingen als de overheid bezuinigd. De diensten en oplossingen die voorheen klaar lagen voor een ieder die zich aan een loket vertoonde, die zijn er niet mee, of niet meer zo goed als vroeger. Wanneer de instituten niet meer voor de burgers zorgen, moeten ze dan weer voor zich zelf zorgen ? Ja, ik ben bang van wel. Maar niet iedereen kan dat, zo zijn we met elkaar te zeer gewend om ‘verzorgd’ te worden van de wieg tot het graf.

De kracht van Samen

Anno 2015 kruipen mensen weer wat meer naar elkaar toe. Op de een of andere manier hebben we elkaar toch weer nodig, al was het waar om een gouden tip te krijgen voor die baan waar je al zo lang naar zoekt. Maar hoe vind je elkaar ook alweer ? Veel mensen hebben een uitgebreide kring van familieleden, kennissen, buren en oud collega’s om weer eens op te bellen. Wat laagdrempeliger is het om je kennisverzameling digitaal uit te breiden op Facebook, LinkedIn of Twitter. Andere mensen hebben een wat kleiner netwerk en moet het hebben van hun directe buren of buurtbewoners die ze in de buurtsuper ontmoeten; ‘ He, hi hoe gaat het met jou?’

Maar waar is nu eingelijk dat centrale punt waar men elkaar echt lokaal kan ontmoeten. Natuurlijk is er de dorpspomp, de kerk, de sportvereniging of het Grand Cafe. Of je er naar toe gaat, dat ligt een beetje aan de drempel of je er kan halen of brengen wat je zoekt. Zijn er dan wel mensen zijn die je kan aanspreken, of is dat toch een beetje gek. Ik denk dat het samenkomen in zaaltjes om een lezing of presentatie bij te wonen over een interessant onderwerp nooit echt is verdwenen. Via e-mail is registratie eenvoudig en er zijn genoeg mogelijkheden om ergens gratis of tegen zeer geringe vergoeding naar toe te gaan. Mensen maken er in deze tijden weer graag gebruik van.

Je ziet dan ook steeds meer organisaties die de schouders er onder zetten om groepen mensen te faciliteren bij elkaar te komen. In Haarlem kennen we de Pletterij, het Seinwezen en het Leids Badhuis. In Amsterdam is de keus zeer groot van de Meevaart, de Balie tot Pakhuis de Zwijger. Inspirerende plekken die inspirerend zijn omdat er presentaties gegeven worden over specifieke sociaal maatschappelijk onderwerpen. Dat trekt boeiende mensen aan !

Veel initiatieven komen vanuit mensen zelf. Ze hebben een idee, zoeken een paar mensen om het uit te werken, zoeken een vergaderruimte of restaurant en gaan met laptop en al aan de slag. Ze laten zicht niet tegenhouden omdat ze nog geen eigen kantoor hebben of een potje subsidie. Ze gaan aan de slag met gedrevenheid als brandstof. Veel mensen hebben die drive. Voor de mensen die iets minder stevig in hun schoenen staan zijn er gelukkig (nu nog) gesubsidieerde ruimtes als buurthuizen die beschikbaar zijn om elkaar op te zoeken. De grootste beperking van een mens is immers die beperking die een mens zichzelf toekent ?

 

Ernst Blok initiatiefnemer Stichting SamenMetDeBuurt Haarlem www.samenmetdebuurt.nl

 

 

Slot

Willen is kunnen. Doen is beter dan eerste lang nadenken. SamenInDeBuurt is een  burgerinitiatief die buurtbewoners helpt en in staat stelt om goede dingen voor elkaar en de buurt te doen. Iedereen is welkom met een idee, een laptop of om gewoon met de hond  aan te komen waaien om een praatje te maken. Wij draaien  op enthousiaste vrijwilligers en de wensen van buurtbewoners. Wij hebben plaats voor individuen maar ook voor groepjes mensen met ideeën die ruimte zoeken om eens met elkaar van gedachten te wisselen om zo te komen tot nieuwe resultaten. Op dinsdag 1 september worden er 4 presentaties geven over ‘de kracht van Samen’ in het Buurthuis SamenMetDeBuurt u bent van harte welkom. Stuur ons een mailtje als u komt ? Entree is gratis  aanmelden: http://www.samenmetdebuurt.nl/?p=1101

bijeenkomst 2 september flyer tbv soc media kracht van samen