schooltas

Disruptie in de thuiszorg en welzijn

schooltas

schooltas

 Zo aan het einde van het jaar 2015 is het gebruikelijk om eens terug te kijken. Het lijkt er op dat veranderingen in de maatschappij elkaar in en steeds sneller temp opvolgen.

Zo verdwijnen winkel als die van de Dixons, Schoenenreus en V&D snel uit het straatbeeld. Onder invloed van internettechnieken veranderen bedrijfstakken en ambachten in rap tempo. Ook in de zorg en welzijn volgen de ene verandering na de andere  elkaar op. Innovatie is het sleutelwoord.

 

Als bedrijf moet je mee gaan met de veranderingen. Of nog beter je moet de bestaande markt of bedrijfstak zelf willen veranderen. Nu kennen we allemaal de Amerikaanse giganten Amazon, Google  en  Apple. De  grootste marktontwrichtingen ( disruptie) komen van relatief kleine internet bedrijven uit Silicon valley. Omdat ook spaargeld in de Verenigde staten niets meer opbrengt stallen de rijken hun geld bij investeerders ( venture  capitalists) die  het op hun beurt weer investeren in veel belovende starten de webbedrijven, die bij succes een goede in vestering zijn, zeker wanneer ze naar de beurs gebracht worden. Dat nog geen 1 % van deze ‘start ups’ een succes wordt mag de toestroom van kapitaal , maar ook van  jonge intelligente wizzards niet drukken.  We kennen inmiddels ook AirBnB en Uber als uiterst succesvolle bedrijven waar we 2 jaar geleden nog niet van hadden gehoord.
Wat staat ons nog meer te wachten ?

Welke  jonge bedrijven in Amerika  zouden in 2017 een bedreiging  kunnen gaan vormen voor Nederlandse dienstverleners ?

Het Amerikaanse business Magazine Forbes heeft een top 50 samengesteld van meest succes volle startups die een kans maken om door  te breken richting Europa. Zie http://www.forbes.com/pictures/eimh45ehmdm/hottest-startups/

Ik heb de lijst bekeken en er een paar uit gehaald  die naar mijn mening een goede kans maken:

 

Slack (nr 2) https://slack.com/  Is een website waar medewerkers met elkaar kunnen communiceren, e-mail is daar bij overbodig.
Porch (3)  https://porch.com/pros/ Porch zorgt er voor dat klusje in huis snel gedaan worden. Grappig is dat het een zoekmachine is die je helpt een bedrijf te zoeken, die op haar beurt weer bemiddeld in ZZP-ers, zoals bijvoorbeeld Werksters .
Doordash (7) https://www.doordash.com/  Je wil graag het eten uit het restaurant in het Centrum van je stad, maar dan wel thuis geserveerd. Zij sturen een scooter naar je huis, eet smakelijk
Postmates (9)  Je wilt iets  kopen in de winkel, je bestelt een jongen met de fiets of auto die het voor je op haalt  en bij je thuis bezorgd.
Layer TV (19) http://www.layer3tv.com/ Tv kijken maar dan via internet en niet via Ziggo
WeWork (31) https://www.wework.com/v3/locations/amsterdam/  Flexibele werkplek huren voor max 30 dagen.
Leadpages ( 40) http://www.leadpages.net/  U wilt nieuwe klanten ?  Zij leveren u geïnteresseerde potentiele cliënten in 4  klikken  op uw website
Handy (43) https://www.handy.com/  Schoonmaakster, klusjesman aan huis die uw Ikea kast in elkaar zet

 

Ernst Blok
Buurthuis SamenMetDeBuurt
www.samenmetdebuurt.nl
info@samenmetdebuurt.nl