vrijwilligers

Haarlem Burendag 2016 We staan in de krant

Artikel in het Haarlems nieuwsblad  !

‘Buren leren elkaar kennen en helpen elkaar’
Bijna dertig initiatieven Burendag aangemeld in Haarlem

HAARLEM – Door heel Nederland wordt zaterdag ‘Burendag’ gevierd. Landelijk hebben bijna 4.600 initiatieven zich aangemeld via www.burendag.nl. Ook in Haarlem wordt groot uitgepakt. Bijna dertig uiteenlopende initiatieven hebben zich hier aangemeld.
De burendag wordt elk jaar georganiseerd door het Oranje Fonds en Douwe Egberts. De dag wordt massaal aangegrepen om samen met de buren koffie te drinken. Maar er wordt meer georganiseerd: Haarlemmers zetten zich gezamenlijk in om praktische zaken aan te pakken om de buurt mooier te maken én er wordt van alles gedaan om de buren (beter) te leren kennen. Zo is er in de Leidse Buurt een buurtfeest, bewoners van de Cruquiusstraat gaan samen aan de slag om onkruid tussen de stoeptegels weg te halen, bewoners van Huis en Haard organiseren een fancy fair, het terras en de speeltuin van het wijkcentrum aan de Van Oosten de Bruijnstraat wordt mooi aangekleed, in de Koninginnebuurt gaan bewoners samen aan de slag om de wijk op te knappen, in de Kinsbergenstraat wordt een straatfeest gehouden, in de Haarlemmerhout wordt een sociaal integratieproject gehouden, in de Molenwijk houden ze een spelletjesmiddag. Kortom: er wordt van alles georganiseerd om elkaar te leren kennen, met elkaar in gesprek te komen en om gezellig samen te zijn. “Dat is ook belangrijk”, geeft Ernst Blok van buurtcentrum SamenMetDeBuurt aan. “Want, als je elkaar leert kennen is een volgende stap dat je elkaar ook spreekt en helpt.”
Buurtcentrum SamenMetDeBuurt in Schalkwijk/Meerwijk organiseert samen met Multicultureel Centrum De Brug dit jaar voor de derde keer op rij een burgendag in het buurthuis aan de Bernadottelaan 140. “Dit is ook direct de laatste keer op deze locatie”, geeft Blok aan. “We moeten uit het pand, zoals het er nu uitziet begin november al, het wordt gesloopt en er worden hier woningen gebouwd.” Burendag is voor veel buurtbewoners dus ook een soort afscheid van het pand.
Blok vindt een burendag voor een wijk van grote waarde. “Ons buurtcentrum richt zich voornamelijk op eenzame ouderen, voor hen is het zo belangrijk dat er dingen gedaan worden met buurtgenoten. Zo leren ze hun buren kennen. En als mensen elkaar kennen, begrijpen ze elkaar beter en helpen ze elkaar. Dat gaat dan eigenlijk vanzelf.”
Tijdens de Burendag staat bij het buurtcentrum een springkussen, buurtbewoners kunnen een eigen kunstwerk maken, er zijn hapjes, de barbecue wordt aangestoken, er is een loterij, muziek, een fotohoek en kinderen kunnen stoepkrijten. “Wij vragen elk jaar subsidie aan voor de buurtdag (subsidie bijzondere ontmoetingen bij gemeente Haarlem, red.). We hopen zoveel mogelijk mensen in de wijk te bereiken. Dat is altijd lastig, mensen moeten natuurlijk wel weten dat er iets georganiseerd wordt. Maar, het lukt toch steeds aardig. Voorgaande jaren kwamen er tussen de 100 en 150 mensen af op de burendag”, aldus Blok.
Wie benieuwd is welke initiatieven er in de buurt worden georganiseerd, kan kijken op www.burendag.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 22 september 2016 – 11:05
Artikel in het Haarlems nieuwsblad